66-542 Zwierzyn​
​ul. Strzelecka 5A

tel. 507 799 954

 

66-400 Gorzów Wielkopolski
ul. Kostrzyńska 1

tel. 668 611 780

 

Rodzaje materiałów opałowych

Energia do ogrzewania może być pozyskiwana z różnego rodzaju źródeł odnawialnych albo ze spalania surowców energetycznych. Wśród paliw stałych, które mogą być wykorzystywane do spalania, największą popularnością cieszą się różne rodzaje węgla i drewna opałowego. Cechą wspólną materiałów opałowych jest stosunkowo wysoka kaloryczność oraz łatwość wykorzystania, szczególnie w przypadku, gdy używamy nowoczesnych pieców z podajnikami.

 

Drewno opałowe

Drewno opałowe to zwykle specjalnie pozyskiwany surowiec energetyczny z upraw leśnych. Wykorzystuje się w tym celu albo zwykłe gatunki drzew, które ze względu na swą jakość nie mogą być spożytkowane w inny sposób, albo specjalnie hodowane tzw. gatunki energetyczne. W Polsce najczęściej jest w tym celu sadzona wierzba energetyczna lub topola.

Drewno opałowe może być dostępne w polanach, szczapach lub w formie brykietu albo pelletu. Te dwie ostatnie odmiany są wytwarzane w identyczny sposób, różnią się jednak rozmiarem i kształtem. Pellet to niewielkie wałeczki o średnicy od 6 do 8 mm, a brykiet to bardzo często prostokątne kostki lub wałki o większych rozmiarach. Brykiet i pellet mają różną kaloryczność, tj. ilość możliwej do pozyskania energii, która zależy od gatunku drewna, z jakiego został sporządzony.

Węgiel kamienny

Węgiel kamienny to tradycyjnie wydobywane w Polsce paliwo kopalne o bardzo dobrej kaloryczności. Węgiel jest stosunkowo łatwy do przechowywania, transportu i użytku. Bryłki węgla mogą mieć różne rozmiary – w zależności od ich wymiarów mamy do czynienia z miałem, groszkiem, orzechem lub kostką. Specjalną odmianą węgla ze względu na wielkość ziaren jest ekogroszek. Tą nazwą określa się specjalnie dobrany pod względem granulacji węgiel, którego bryłki mieszczą się w przedziale od 5 do 25 mm. Gatunki węgla, z których pozyskuje się ekogroszek, charakteryzują się niską zawartością siarki oraz wysoką kalorycznością. Najlepsze gatunki ekogroszku mają nawet ok. 30 MJ/kg. Charakterystyczną cechą ekogroszku jest również jego niska spiekalność. Liczba Rogi dla ekogroszku wynosi mniej niż 10. Bardzo istotne z punktu widzenia użytkownika jest to, że z ekogroszku powstaje stosunkowo mało popiołu, co znakomicie ułatwia obsługę pieca.

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.